En del av elektrikerkjeden:

Når gradestokken kryper nedover, og høstkulda eller vinterfrosten setter inn for fullt, er det ingenting som føles bedre enn å komme hjem til et varmt og koselig hjem.

Det finnes ulike måter å varme opp et hjem på, fra panelovner til gulvvarme og den tradisjonsrike sprakende peisen. Enten du skal pusse opp eller bygge nytt, er det viktig å velge et alternativ som passer til både livsstilen, budsjettet og boligen.

Her får du en praktisk guide til forskjellige alternativer, og eksperttips fra Elfag-bedriften A-elektriker.

Panelovner med termostatstyring

Panelovner har vært en favoritt blant norske forbrukere i årevis, og det er ikke uten grunn. Disse kompakte enhetene er enkle å installere og gir rask og effektiv varme.

– Nå har det kommet mange stilige modeller, for eksempel i stilren svart farge eller med glassfronter. Moderne panelovner kan også kobles opp mot forskjellige systemer eller apper slik at man enkelt kan se strømforbruket og sette opp tidsplaner for komfort- og sparetemperaturer, sier Sven Daniel Sletten, daglig leder i Aelektriker.

– Det er også mulig å sette opp energistyring slik at man automatisk reduserer energiforbruket ved høy timespris, eller for å unngå effekttopper. På denne måten får man bedre kontroll på energibruken og strømregninga.

KLASSIKER: Panelovnen er en enkel og effektiv løsning som kan brukes som den er, eller kobles til smarte termostater og systemer.

En ting som er viktig å merke seg, er forskjellen mellom panelovner og konvektorovner. Panelovner er festet til veggen og kan stå på hele tiden, mens konvektorovner kan flyttes eller trilles rundt.

– En fastmontert panelovn er det sikreste. Mobile konvektorovner kan fort bli brukt feil og skape farlige situasjoner. Her er det viktig å lese brukerveiledningen som har en lang liste om hvor disse ikke skal benyttes, og ofte med teksten «skal kun brukes under oppsyn», sier Sletten.

Gulvvarme gir en følelse av luksus

Drømmer du om varme føtter på kalde vintermorgener? Da er varmekabler en god løsning. De gir jevn og behagelig varme som sprer seg til hele rommet, og mange opplever at gulvvarme reduserer behovet for annen oppvarming, slik at man sparer energikostnader totalt sett.

– Dersom det er lav takhøyde, og man ikke ønsker å bygge opp gulvet så mye, er varmefolie et godt alternativ. Denne løsningen bygger i underkant av 1 cm, sier Sletten.

Det er også viktig å være oppmerksom på hvor høy temperatur gulvbelegg som laminat og parkett tåler. Man må også ta hensyn til undergulv, type rom og andre faktorer for å velge riktig type gulvvarme, watt per m2 og watt per meter kabel.

– Laminat, parkett og fliser tåler forskjellig temperatur. Det er veldig viktig å lese spesifikasjonene fra gulvleverandøren godt, eller be om råd fra en fagperson tidlig i prosessen.

Tenk helhetlig og langsiktig

Varmepumpe, peis og solenergi er andre oppvarmingsløsninger som kan være effektive tilskudd til grunnoppvarmingen.

– Varmepumpen er en rimelig investering, men det kan hende at det ikke er tilstrekkelig de dagene man har mest bruk for oppvarming. De fleste varmepumper bruker mye energi og tid på avtining når det er tosifret antall minusgrader, og man trenger da for eksempel en eller flere panelovner eller lignende i tillegg for å holde komfortemperaturen, sier Sletten.

Hvilken tilstand boligen din er i har også noe å si. Hvis boligen er ganske ny og godt renovert, trenger man for eksempel lavere effekt enn om man bor i en gammel og trekkfull bolig. Dersom du vil installere gulvvarme, må du også vurdere om du vil bryte opp hele gulvet eller bare renovere overflaten.

Det lønner seg å tenke litt langsiktig, og ikke alltid velge det billigste alternativet. Gå for en løsning som varer lenge uten mye behov for vedlikehold, og som har positiv effektiv på strømforbruket.

– Husk at det finnes mange gode systemer for «smart» styring av varmekilder som sammen med andre styringer, for eksempel elbillader, kan gi Enova-støtte på 35 % opptil 10 000 kr,  i tillegg til at du kan spare flere tusen i året på strømforbruket, avslutter Sletten.

Ikon

Bestill elektriker

Trenger du hjelp av en elektriker? Ta kontakt med oss i dag!

Kontakt oss →