En del av elektrikerkjeden:

Prisen på solcellepaneler har falt betraktelig de siste årene, spesielt fra slutten av 2023 og frem til i dag. Samtidig utvikler teknologien seg med stormskritt, og panelene har blitt bedre og mer effektive. Hvis du har vurdert å investere i solcellepaneler på huset eller hytta, kan dette være et gunstig tidspunkt.

Monteringstid fra april til oktober

For å møte den økende etterspørselen etter solceller, har noen av elektrikerne i Elfag-bedriften Midt Telemark Elektro (MITEK) spesialisert seg på solcelleenergi. Et av de nylige solcelleprosjektene deres var en enebolig på Akkerhaugen hvor de monterte 24 paneler på taket.

– Fra bestilling til ferdig montering tar det som regel 2–4 uker, men selve monteringen tar ikke så lang tid. På Akkarhaugen monterte vi stativ og skinner på to dager, og selve panelene på én dag, forteller saksbehandler og prosjektleder i MITEK, Bjørn Engebretsen.

Monteringstiden er fra slutten av april til oktober, og panelene må være på plass før vinteren kommer med frost og snø.

– Man må ikke være hjemme mens solcellepanelene monteres. Det holder at man tar en runde med montørene til slutt for å få en gjennomgang av hvordan anlegget fungerer, legge inn WiFi-nettverk og passord og få informasjon om hvordan man søker støtte hos Enova, sier Engebretsen.

 

Optimale løsninger for alle tak

Har du et gammelt tak, eller bekymrer deg for om taket kan bli skadet av panelene?

– Hvis taket er gammelt, bør man ta en taksjekk først. Deretter monteres solcellepanelene etter anvisninger, slik at man ikke risikerer å skade taket, sier Engebretsen.

Elfagerne har en egen kalkulator de bruker for å regne ut effekt/størrelse på anlegg, og andre faktorer som optimaliserer anlegget. På Akkerhaugen var det for eksempel ikke stor nok flate på bare én side av taket.

– I slike tilfeller er det viktig å passe på at flatene som er på samme streng, har samme vinkel mot sola. Montørene våre har verktøy som hjelper dem med å optimalisere dette, så solcelleanlegget blir så effektivt som mulig.

Disse sparer mest på solceller

Hvis du har et høyt strømforbruk, har du ekstra mye å tjene på å redusere strømregningen ved hjelp av egenprodusert solenergi. De som har et stort tilgjengelig takareal, har også mye å tjene.

– Jo større anlegg som installeres, jo mer støtte kan du få fra Enova. Store anlegg genererer også mer energi, sier Adrian Nilssen, som er fagansvarlig for solceller hos elektrogrossisten Onninen.

Men det er også mange fordeler for de med lavere forbruk. Et moderne solcelleanlegg skaper ikke bare et mer bærekraftig hjem, men kan også bidra til å øke eiendomsverdien og gi en konkurransefordel ved et eventuelt salg. I tillegg beskytter det mot fremtidige økninger i strømprisen.

Og hvis du kombinerer solcelleanlegget med smarthusteknologi, kan du styre energiforbruket på en enda mer effektiv måte.

– Du kan for eksempel programmere inn at du automatisk bruker solenergi når den er tilgjengelig. Et solcelleanlegg kombinert med et energilagringssystem og smartstyring kan også lagre overskuddsenergi fra solcellene til bruk på kveldstid eller når solen ikke skinner, sier Nilssen.

Viktig med god dokumentasjon

Når det nye solcelleanlegget ditt er ferdig montert, er det viktig å sørge for at du har fått god dokumentasjon.

– God dokumentasjon gir deg som forbruker både trygghet, effektivitet og økonomiske fordeler. Det gjør det også enklere å både bruke og vedlikeholde solcelleanlegget.

Dokumentasjon du kan etterspørre, er energirapport, brukermanualer, sertifikater og godkjenninger. Disse dokumentene sikrer at installasjonen er utført i samsvar med forskrifter og standarder, og gjør det enklere å rette feil hvis det oppstår noen problemer.

I tillegg hjelper det deg med å forstå solcelleanlegget bedre, så du får større kontroll over energiforbruket.

– For rask tilgang til digital dokumentasjon plasseres det gjerne en QR-kode i sikringsskapet. Ved å skanne koden med en smarttelefon, kan du få tilgang til alt fra installasjonsplaner og elektriske skjemaer til brukermanualer og servicelogger, sier Nilssen.

Ikon

Bestill elektriker

Trenger du hjelp av en elektriker? Ta kontakt med oss i dag!

Kontakt oss →