En del av elektrikerkjeden:

«Hvorfor ta en el-sjekk?» er det nok mange som spør seg. Det enkle svaret er at det koster veldig mye mer å reparere- enn å forebygge eller forhindre feil på det elektriske anlegget. Dette er også grunnen til at Elfag-kjeden tilbyr el-sjekk som utføres av fagfolk med høy kompetanse, som raskt kan avdekke alvorlige feil og mangler.

– En el-sjekk er en visuell gjennomgang av det elektriske anlegget, hvor vi også gjør flere stikkprøver. Her sjekker vi blant annet stikkontakter, belysning, og sikringsskap og sørger for at alt er sikkert og trygt å bruke, forteller Philip D. Eliassen fra Elfag-bedriften Leithe & Christiansen AS i Oslo.

Brann er nok den største skrekken, og vi vet at feil i det elektriske anlegget er en av de vanligste årsakene til at det tar fyr i norske boliger.

– Dette er en kontroll vi anbefaler å gjøre med 3-5 års mellomrom, men særlig hvis du har gjort en større bruksendring i noen av rommene. Det kan for eksempel være at du har koblet opp en større TV og en PlayStation på barnerommet, eller at du har bygd om et soverom til et kontor, legger Eliassen til.

elektriker monterer nytt sikringsskap med automatsikringer, med bruk av gult verktøy tilkoblet sikringsskap.

Forskjell mellom el-sjekk og el-kontroll

At mange ikke vet hva forskjellen er mellom en el-sjekk og en el-kontroll, er kanskje ikke så rart. En el-kontroll er en enda grundigere kontroll som må gjøres av en elektriker med en spesiell type sertifisering. Underveis i en slik kontroll, vil elektrikeren også demontere mer for å komme til overalt, og for eksempel trekke frem stekeovnen og sjekke kontakter bak kjøkkenbenken.

Etter en el-kontroll får du en detaljert tilstandsrapport som det kan være ekstra lurt å legge ved en salgsmelding den dagen du skal selge boligen din. Hvis du kan vise til null avvik i rapporten (eller at det er utbedret), får du dessuten gode rabatter på boligforsikringen hos flesteparten av forsikringsselskapene. Ifølge Eliassen bør en el-kontroll gjøres etter 5- til 10 år, men spesielt hvis du har bygd på huset, bygd ny garasje eller hvis du skal montere lader til elbilen din.

– Folk flest vet nok ikke forskjellen på el-sjekk og el-kontroll. Jeg vil tippe at rundt 90 prosent av våre oppdrag er el-sjekk, altså den litt enklere kontrollen med stikkprøver som avdekker de vanligste feilene, sier han.

Folk flest vet nok ikke forskjellen på el-sjekk og el-kontroll. Jeg vil tippe at rundt 90 prosent av våre oppdrag er el-sjekk, altså den litt enklere kontrollen med stikkprøver som avdekker de vanligste feilene

– Skjøteledning er en midlertidig løsning

Før du bestiller en el-sjekk, anbefaler imidlertid Eliassen å notere ned litt om hvordan det elektriske anlegget fungerer i din bolig. Kan du for eksempel ikke bruke mikrobølgeovnen og støvsugeren samtidig uten at sikringen går? Da er det utvilsomt noe galt.

– Det er et tydelig tegn på at man trenger en el-sjekk! Det skal ikke være sånn i en moderne bolig. Et annet kjent problem er at vaskemaskinen og tørketrommelen ikke kan gå samtidig. Retningslinjene vi har nå sier at de skal ha hver sin kurs.

– Ellers er utstrakt bruk av skjøteledninger den aller vanligste feilen vi kommer over. En skjøteledning under sofaen kan være en veldig stor brannfelle; De skal heller ikke brukes sammen med effektkrevende ting som trekker mye strøm. En skjøteledning som kobles i en annen skjøteledning er heller ikke tillatt, minner Eliassen om til slutt.


Tre tegn på at boligen din trenger en ny el-sjekk
:

  1. Det er 3-5 år siden forrige el-sjekk.
  2. Du har ommøblert et rom eller pusset opp – eller satt inn flere nye dingser eller produkter som krever mange stikkontakter, for eksempel større TV og surround-anlegg i stua, slik at du må bruke skjøteledninger. (Skal du bygge på huset, sette opp garasje eller installere en hurtiglader til el-bil, er det lurt å bruke el-sjekken til å gjøre en befaring i forkant).
  3. Du har på følelsen at noe skurrer litt med det elektriske anlegget; Du kan for eksempel ikke bruke to apparater samtidig uten at sikringen går.

Pris på el-sjekk

Elfags elektrikere kan utføre både el-sjekk og el-kontroll. Du får alltid et prisoverslag hvis du ber om det, men for en leilighet eller enebolig på under 200 m2 med ett sikringsskap koster en el-sjekk normalt rundt 3 000 kroner (Den mer omfattende el-kontrollen koster til sammenligning rundt 5 000-5 500 kroner).

Ikon

Bestill elektriker

Trenger du hjelp av en elektriker? Ta kontakt med oss i dag!

Kontakt oss →